Wednesday, May 18, 2016

Padang Day 1

sebenarnya dah lama cuba untuk update blog..

tapi aku cari gambar kat pantai padang pajang tak jumpe2..

penat korek semua pendrive, google drive, dropbox, hard disk.. semua xde..

so harini aku decide nak update je walaupun takde gambar kat pantai tu..

----------------------------------Padang Day 1--------------------------------------------------------

lepas tidur hampir 2 jam, aku bangun bersiap and solat jamak zohor & asar..

solat siap2 senang.. nnt balik jalan cnfrm penat.. pastu malas.. hahhaah

masing2 pun perut lapar.. nasib baik aku bawak bekal energy bar.. boleh la buat alas perut..

lebih kurang jam 1 kami keluar dari hotel.. of course destinasi pertama cari makanan..

kakak aku janji nak belanja kat El's coffe.. Birthday treat katanya,..

dekat je HW hotel ni dgn El's Cofee.. lebih kurang 100m je..

El's Cofee Padang




aku order Latte, kakak aku orde iced coffee je..

aku order coffee chicken.. kakak aku makan onion ring je.. save budget dia kata..

aku je blh order makanan sbb nak celebrate birthday aku la kononnye.. hahhaha

tengs kakak!!

dah makan baru ade semangat nak jalan2 kan...

1st kami pergi taman budaya..lebih kurang 550m dari Els Coffee td..

takde ape pun dalam ni.. macam taman tak siap je pun..

penat je jalan ditengah panas masuk dalam ni..

pintu gerbang je cantik
lepas tu kami berjalan ke Museum Gempa dan Bencana Padang..

dekat je.. lebih kurang 220m dari taman budaya td..

tp sbb tgh panas so mmg rase penat jugak la..

sampai je museum tengok keadaan gelap je..

ade pakcik 2 orang bersembang kat bawah tu..

so kitorang tanya la.. museum tutup ke harini?

pakcik tu cakap.. harini power trip.. sbb tu gelap n panas...

kalau nak masuk jugak boleh..

sbb dah sampai kami masuk la jugak.. pakcik tu naik sekali sambil cerita apa yg jadi..

kakak aku paham la sbb sblm dtg dia study, aku blurrr sbb x tau apa.. hahahha

so dia layan pakcik tu cerita, aku merayap tgk gambar..

siries panas dalam tu.. aku tgk sikit2 je la.. hahaha..

ajak kakak balik cpt2..



kereta ni saje dorg simpan kot.. untuk kenangan
cerita pasal tragedi 30/9/2009


kronologi gempa 30/9/2009
dari Museum Gempa kami berjalan lak ke Museum adityawarman.. sepatutnye kalau ikut jalan depan lebih kurang 200m je jarak.. tp sbb aku gatal ajak ikut jalan belakang sbb konon2 nye lagi dekat jadi lagi jauh lak.. hahahha


sepatutnya ikut sini


tapi aku gatal ajak ikut sini.. amik kau 1km kene jalan..
sampai je adityawarman perkara pertama yg aku cari adalan Air.. hahahah

ade la makcik jual air kat tepi2 tu..

dia tanya aku ngan dzuchan kawan ke..

aku ckp tak.. dia kakak saya..

org tu ckp.. muka x sama..

hahhahah.. demmm..


rumah gadang


time ni belum tahu nama benda ni rangkiang.. ingatkan pondon pengawal.. sbb ade kat dua2 belah bahagian rumah gadang.. kikiiki.. pastu dok tanya dzulichan... knp rumah  tu takde tangga.. nnt nak naik cam mana..


bukan aku..



bahgian belakang museum ade bangunan lain.. dalam bangunan ni ade replika mini rumah gadang dari seluruh kota padang..

dah puas pusing museum, tgk jam baru kul 4 pm..

kakak ajak aku gi Ramayana cari simcard.. nak cari simcard

aku blur2.. dalam otak aku dok fikir ramayana tu museum.. oo mayb depan museum ade kedai simcard..

tak larat jalan dah time ni so kami decide naik benda oren tu..

gambar google

nama benda ni angkotan kakak aku cakap..

sbb asyik gelak2 dalam benda ni lupa nak amik gambar..

rase cam lawak je dok dalam benda ni.. sbb dia rendah.. kami lak cam oversize.. org2 kat kota padang ni kebanyakkan kecik2 je..

so mmg nampak lawak la naik bende ni.. dan kami decide takkan naik lagi menatang ni untuk masa akan datang.. melainkan masa akan datang kami kurus.. kikikiki

time tanya angkotan ni lalu Ramayana ke tak dia ckp lalu..

sekali sampai kat simpang mana ntah.. dia berenti & suruh kami jalan..

perghhh.. marah betul aku time tu..

jauh la jugak kene jalan.. dlm 500m..

dah la cas Rp3000 sorg..

bila tgk 3000 cam banyak je kan..tp bila conver RM rase tenang sikit hati.. hahhaa

so aku tanya kakak aku.. mane nye RAMAYANA?

dia tunjuk tu..kat Plaza Andalas..

ciskek betul.. shopping mall rupanya..

gambar google




panjang sangat pulak entry kali ni...

aku sambung next entry la pulak..

hahahha..

mungkin 3 bulan akan datang..

k bai...


25 comments:

  1. hahaha menarik betul pengalaman.. guna bahasa apa kt sana ye?
    Pakai BM diorg paham tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade yg paham BM.. dorg cakap minang kat sana..

      Delete
  2. ahaaaa..ada pun entri baru..jap nak serang

    ReplyDelete
  3. laaa..ke mana menghilang lak gambar tu..iskkk...TERDELETE kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. terdelete kot.. banyak kot gambar kat situ..

      Delete
  4. untung aaa besday girls leh pau kakak mkn sedap sian yg kena bayar mkn yg murah jek heeee

    ReplyDelete
  5. 2 min jadi 1 km kih kih kih..aa kurus sikit tak?

    ReplyDelete
  6. muka x sama katanya..makcik tu kena pakai spek lah

    ReplyDelete
  7. hoihhh!! 3 bulan..kena tuggu pas raya ni

    ReplyDelete
  8. Ehhh! Apsal SS x nampak entry ni dlm news feed? Cisss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun samaaaa...sibbaik datang menyinggah, baru tahu ada updates citer padang :)

      Delete
    2. hahahah... sbb tukar nama blog kot..

      Delete
  9. Pondok pengawal katanya... Ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la.. dah ada kiri kanan.. tinggi pulak tu.. mcm pondok guard je.. kikiki

      Delete
  10. Angkotan oren kat kota padang mmg kecik giler... Kalu bukit tinggi besau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu saya naik angkotan tu, jenuh kot bila nak keluar,..huhuhuh tersumbat! ;)

      Delete
    2. aah.. kecik.. pintu pn muat2 kami je.. lawak gila rase..

      Delete
  11. Entri Padang! Sorry Nina, lama tak datang singgah sini :)

    ReplyDelete
  12. Sweetnya kakak bagi birthday treat :)
    Coffee chicken tu dap dap tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jugak la.. tp cam kuat sgt rase kopi tu..

      Delete
  13. waa.. indaon antara tmpat yg saya teringin nk pi.. tapi x sure nk pi mana..besar sangat.. hehehe

    ReplyDelete