Sunday, November 20, 2016

Padang - Bukittinggi Part 3

perghhhh...

malasnye nak menulis sebenarnye...

tapi bila baca blog JM terus rase nak menulis balik.. sebagai kenangan masa di depan kan.. muhahahhahaha

hari ke 2 dimulakan dgn acara iron tudung..

kakak aku bawak iron ni.. boss dia bg pinjam travel iron.. best oii.. rasa nak beli satu...

tapi x beli pun la.. sbb mmg spesis pemalas..

kalau kakak aku xde mayb aku akan pakai je tudung yang sama hari2..





dah siap packing semua kami naik ke atas utk breakfast.., restoran hotel ni kat tingkat atas..

mayb sebab ni hotel baru kot, semua benda nampak baru n cantik lagi...

breakfast buffet.. agak meriah

yg makan banyak tu aku..

pilihan buah-buahan

pilihan bubur

1st round.. not bad makanan kat sini.. puas hati la..



lepas breakfast balik bilik dan kemas2 untuk check out.. pastu turun bawah tggu supir datang.. supir kakak aku dah booking siap2 dari malaysia.. nama pa' unchu (reccomended by mbak jambu a.k.a scdh sein).

around 9 am supir datang bawak avanza.. tp yg datang bukan pa' unchu.. sepupu dia nama Am.. dia kata pa' unchu bz.. esk dia ada.. kami pun ok je la.. Am ni pun ok jugak.. peramah.. jalan agak jem nak naik bukittinggi.. so aku tido je.. hahahhahaa

aku bangun bila dah sampai air terjun lembah anai.. kikiki.. air terjun ni betul2 tepi jalan.. ade jugak org mandi. tapi sbb x plan nak singgah lama so kami just selfi2 je tepi air.. lagi satu keadaan tangga agak licin, aku pn takut nak turun sampai bawah.. Am cakap kalau basuh muka dgn air ni blh buat kita awet muda kot.. tp kami x gi basuh muka pn.. habis la make up nnt.. hahahhaah...

sebenarnye malas turun kat air tu..ramai sgt lepak kat tangga..

nak masuk tgk air terjun pun kene bayar tau.. IDR 2000 rasnye..ntah x igt sgt.. aku rasa je.. jgn percaya sgt..

sbb gambar dalam camera hilang.. aku cuma mampu teruskan entry dgn gambar yg ade dalam memory hand phone je.. sobbsssss

Pintu Masuk
kecik je kawasan air terjun ni.. betul2 tepi jalan

air terjun


tepi2 jalan nak gi air terjun ade org jual ni.. x sure batu apa..

sekejap je kami singgah kat sini...

perjalanan diteruskan...

kami singgah sekejap di Kota Padang Panjang.. singgah amik gambar je.. ade la dalam 10 minit...



pak unchu cakap kota padang panjang ni juga dikenal sebagai kota serambi makkah sbb kat sini tempat org belajar ilmu agama..


sekeping tu je gambar kat padang panjang yg aku simpan..:(

bersambung...

12 comments:

  1. Keh keh keh! Blog JM pun dh bersawang..JM jadikan blog SS sbg inspirasi 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha.. kan... sawang teruk dah tu.. cpt update

      Delete
  2. Bwk iron? Adeh! Klau JM sanggup bwk tudung x perlu gosok sbb skrg ni kalau nk egi keje pun malas nk gosok baju..malas tul

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la... kakak i ni lain macam sikit.. dia jenis pantang sikit pakai tudung x iron.. hahhaha

      Delete
  3. Yes! JM pun pernah baca ramai yg pegi padang hire pak unchu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. dia ada banyak partner lain rasenye.. kalau dia tak available dia akan bg org lain...

      Delete
  4. Awet muka kaau basuh muka dgn air terjun tu? Hhaahah x sanggup laaa

    ReplyDelete
  5. Hihi... i pun ada iron tu.

    Bagus senang bawak travel.

    Tapi i nye tulisan kaler biru...

    Camna kakak nina dpt kaler pink.
    Ini tidak adil...

    #tetiba.

    Hahaha

    ReplyDelete
  6. Kalo g urusan kerja kna bwk iron.
    Sbb kalo pakai versi renyuks or x yah iron... nnt kena tegur.so mmg cannot.

    Kalo g vacation x payah iron.

    Sarung versi instant n renyuks free...

    Gittew konsep dia. Cepat dan mudah.

    Kannnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. kalau urusan kerja mmg la kene kemas2.. hehehe

      Delete